Grøn samvittighed: Spar på energi i hjemmet med IoT



(Annoncør betalt indhold betalt af Velkommen) 

Energi i hjemmet kan styres på en både smartere og sundere måde med opkoblede enheder end hvis man selv prøver manuelt. Intelligent energistyring via IoT hører fremtiden til.

Realdania, Statens Byggeforsk­ningsinstitut, Bolius og Middelfart Kommu­ne kørte i en periode for et par år siden et projekt, de kaldte for "Smart Energi i Hjemmet". 

Smarte enheder kan reducere energiforbruget i hjemmet

Projektet gik ud på at påvise, hvordan man ved hjælp af smarte opkoblede enheder i hjemmet kunne styre energiforbruget, så man reducerede energiforbruget og samtidig kunne reducere udgifterne til energi i hjemmet. Og nå ja - som en bonus kunne man også få en grønne samvittighed. Det er i sandhed smart energi i hjemmet.

Konklusionen var dengang, at danskerne i gennemsnit kunne reducere energiforbruget med mindst 7 procent. I nogle tilfælde kunne nogle husejere reducere varmeregning med op mod 14 procent. Projektet blev færdiggjort i 2015 og siden da har teknologien til at styre energiforbruget på en smart måde i det opkoblede hjem udviklet sig markant. Derfor vil besparelserne i dag være endnu højere.


Sådan fungerer smart varmestyring

En af de måde, man kan bruge IoT i det smarte hjem til at regulere og styre energiforbruget er med en varmeinstallation, der automatisk tænder og slukke for varmetilførslen. Det kan ske ved at indstille varmen til at aktivere lidt tid, inden man står op om morgenen og så til automatisk at skrue ned på faste tidspunkter - for eksempel når man tager på arbejde.

Der findes også løsninger, hvor geofencing tages i brug. Så registrerer den varmeinstallationen eller termostaten, når du nærmer dig dit hjem, så temperaturen er helt perfekt til din hjemkomst. Energiforbruget kan også reguleres fra enhed, der modtager vejrdata for området. Det er en løsning, der er smart set over lang tid, da den så selv tager højde for, når årstiderne og dermed også temperaturen stille og roligt ændrer sig.

Via ens smartphone kan man også skrue op eller ned for varmen på afstand og dermed bedre regulere gennemsnitstemperaturen.

Det er faktisk ikke særligt dyrt at komme i gang med smart energistyring af hjemmet. Det kan gøres for et engangsbeløb fra godt 1.000 kroner. Hvis du udskifter dine gamle termostater på radiatorerne til nogle nye, intelligente, får du både en behagelig temperatur i hjemmet, samt økonomiske besparelser ved hjælp af intelligent temperaturtilpasning.