Sammenlign telefoner med godt kamera
Er du ude efter en mobiltelefon med kamera eller et kamera med telefonfunktioner. Egentlig et meget relevant spørgsmål idet stadig flere danskere værdsætter kameraet mere, end selve telefondelen i deres smartphone. Måske ikke helt uden grund, da de bedste kameramobiler i dag leverer tip-top billeder og videooptagelser – Sammenlign priser på Top 20 bedste kameratelefoner på markedet lige nu!
OnePlus 13 (Android 2025)
SPAR
55%
- Bedømmelse
- 92/100
- Kamera
- 10/10
- Priser fra
- 7.999 kr
- Spar op til
- 9.687 kr
Kvalitet & Priser
Google Pixel 8 Pro
SPAR
97%
- Bedømmelse
- 89/100
- Kamera
- 10/10
- Priser fra
- 329 kr
- Spar op til
- 10.731 kr
Kvalitet & Priser
OnePlus 12 (Android 2024)
SPAR
45%
- Bedømmelse
- 89/100
- Kamera
- 10/10
- Priser fra
- 4.997 kr
- Spar op til
- 4.092 kr
Kvalitet & Priser
OnePlus 11 5G (2023)
SPAR
44%
- Bedømmelse
- 88/100
- Kamera
- 10/10
- Priser fra
- 4.345 kr
- Spar op til
- 3.434 kr
Kvalitet & Priser
Xiaomi 13 Pro (2023)
SPAR
55%
- Bedømmelse
- 88/100
- Kamera
- 10/10
- Priser fra
- 4.805 kr
- Spar op til
- 5.959 kr
Kvalitet & Priser
Samsung Galaxy S24 Ultra
SPAR
52%
- Bedømmelse
- 88/100
- Kamera
- 10/10
- Priser fra
- 7.323 kr
- Spar op til
- 7.936 kr
Kvalitet & Priser
OnePlus Open (foldbar Android 2023)
SPAR
18%
- Bedømmelse
- 87/100
- Kamera
- 10/10
- Priser fra
- 12.999 kr
- Spar op til
- 2.786 kr
Kvalitet & Priser
Apple iPhone 15 Pro Max
SPAR
42%
- Bedømmelse
- 85/100
- Kamera
- 10/10
- Priser fra
- 9.700 kr
- Spar op til
- 7.107 kr
Kvalitet & Priser
Apple iPhone 16 Pro Max
SPAR
52%
- Bedømmelse
- 85/100
- Kamera
- 10/10
- Priser fra
- 10.599 kr
- Spar op til
- 11.450 kr
Kvalitet & Priser
Huawei P40 Pro
SPAR
61%
- Bedømmelse
- 81/100
- Kamera
- 10/10
- Priser fra
- 3.509 kr
- Spar op til
- 5.454 kr
Kvalitet & Priser
Tabellen rangerer mobiltelefonerne ud fra kvaliteten på kameraet og viser bedømmelse af kameraets samlede kvaliteter. Hertil fremgår også aktuelle priser og tilbud på de bedste kameramobiler lige nu.
Historien om mobilkameraet
Da de første mobiltelefoner med kamera kom, rystede mange på hovedet. Det var Samsung, der stod bag klapmobilen SCH-V200, der havde et kamera på 0,3 megapixel. Autofokus og fotolys havde den ikke og kameraet tog elendige billeder sammenlignet med rigtige kameraer tilbage i 2000.
Se også: De absolut bedste smartphones på markedet lige nu
I 2005 kom Nokia N90 med kamera på 2 megapixel og havde både autofokus og fotolys samt Carl Zeiss-optik, og så begyndte man at kunne se noget spændende med tanken om et kamera integreret i mobiltelefoner. Siden fik kameraerne både 5, 8, 13, 20 og hele 41 megapixel samt rigtig mange smarte kamerateknikker som lav blænde, HDR, ansigtsgenkendelse og meget mere blev løbende introduceret på markedet.
Et godt kamera har mange Megapixel... njaaa ikke helt
En gang gik mobilproducenterne og også mobilkøberne meget op i, hvor mange megapixel et mobilkamera havde. Antallet af megapixel er også vigtigt og interessant, men kommer man over 12-13 megapixel, så behøver de langt fleste ikke flere. Antal megapixel i et godt kamera har med andre ord kraftigt aftagende nytteværdi og dagens bedste kameramobiler er stort set alle udstyret med en tilstrækkelig mængde megapixel.
Se også: Mobiltelefoner med den bedste antenne
Antallet af megapixel er mest interessant, hvis man vil lave store udprint eller har behov for at zoome meget ind på en lille del af billedet. Deler man kun billeder på nettet på sociale medier og har man ikke behov for at redigere billederne efterfølgende, er 3 til 5 megapixel faktisk nok.
Kamera med autofokus og fasedetektion
Autofokus er en vigtig del af kameraet, når der skal tages billeder med mobilen. Med autofokus får man et skarpt billede uden at man selv skal trykke på skærmen eller en knap. De bedste kameramobiler har autofokus med laser autofokus og fasedetektion. Laser autofokus gør, at kameraet kan stille hurtigere skarpt i mørke.
Fasedetektion gør, at kameraet automatisk indstiller fokuseringen og justerer fokus i forhold til at tage optimale billeder, hvilket giver højere fokuseringshastighed og større sikkerhed for gode billeder. Egentlig handler det om kameraets brugervenlighed.
Et godt kamera med rigtig god autofokus funktion er derfor vigtig for, at den almindelige amatørfotograf skal kunne tage skarpe billeder.
Se også: Sammenlign telefoners kvalitet og priser, og find bedste mobil til prisen
Kamera med lav blænde
Jo lavere blændetal et kamera har, desto bedre: Blænde F/1.7 er altså bedre end F/2.2. Jo lavere blænde desto mere lys tager kameraet nemlig ind og jo mere lys desto bedre billeder. Ved dagslys betyder det ikke nær så meget, hvor lav blænden er - men tager man billeder under svage lysforhold, så betyder en lav blænde meget.
Man bør derfor være ekstra opmærksom på blændetallet, hvis man ønsker at tage gode billeder med mobilkameraet under alle lysforhold.
Kamera med dual-led fotolys er at foretrække
Fotolyset på mobiltelefoner har ofte svingende kvalitet. Fotolyset skal kunne skydes af med korrekt mængde lys alt efter behov - ellers risikerer man, at fotolyset "brænder" billedet af. Det er vigtigt, at en mobiltelefon har dual-LED (dual tone) fotolys.
Med dual-LED fotolys kan fotolyset række længere, men vigtigere endnu, så benytter dual-LED fotolys sig af to forskellige farvetemperaturer og "smelter" dem sammen for at kunne give den bedst mulige farvegengivelse.
Se også: Find mobil med bedste antenne
Mobil med dual kamera er et must for den kræsne
Med dual kamera, altså to kameraer ved siden af hinanden på bagsiden af mobilen, får man mulighed for at tage ekstremt flotte portræt- og makrobilleder med nærmest DLSR-lignende effekt. Det er en vigtig funktion, når man er ude efter en mobil, der kan tage virkelig flotte billeder.
Kamera med HDR giver billeder med flotte detaljer
HDR er en forkortelse for High Dynamic Range. Med denne kamerateknik tager mobilkameraet tre billeder, hvor det ene er over belyst, det andet er normalt belyst og det tredje er underbelyst. HDR-teknikken smelter så det bedste fra de tre billeder sammen til et helt fjerde billede med flotte detaljer som resultat.
HDR er en funktion, man kan slå til efter behov og bør bruges på billeder med store kontraster i lyset eller hvis der kun er lidt lys. HDR er ikke godt at bruge, hvis der er meget bevægelse på billedet, for eksempel dyr der går eller biler der kører - så er der nemlig stor risiko for, at billedet bliver meget sløret.
Se også: Sammenlign mobilpriser og find bedste tilbud på smartphones
Bedste mobilkamera har ofte seneste software
Hvis du er ude efter en mobiltelefon med et godt kamera bør du se dig om efter en kameramobil med følgende kameraspecifikationer; mobilen bør have autofokus, led-fotolys, lav blænde og dual kamera (to linser).
I tillæg til de tekniske specifikationer bør du også se nærmere på tilbehør til mobilen, der kan øge mobilkameraets kvaliteter. F.eks. automatiske lysmålere, tri-pods og ekstra blitz. Men det er ikke bare smart tilbehør til mobilkameraet, der kan gøre store forskelle på kvaliteten i billeder og videooptagelser.
Den indbyggede software, foto- og video funktioner i mobilen kan også have særlig stor indflydelse på billede- og videokvaliteten. På software-delen går udviklingen ekstremt hurtigt. Hvis du er interesseret i løbende forbedringer af mobilkameraet er det derfor en rigtig god ide, at opdatere mobilen i takt med at mobilproducenten udsender nye opdateringer til styresystemet.